Ministrul Mediului: Guvernul va aproba solicitarea adresată RMGC de a fi de acord cu desecretizarea licențelor

Ministrul Mediului: Guvernul va aproba solicitarea adresată RMGC de a fi de acord cu desecretizarea licențelor
Publicat: 21/07/2012, 14:11
Actualizat: 24/07/2012, 19:24

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, sâmbătă, într-o conferință de pres la sediul USL, că în ședința de Guvern de săptămâna viitoare va fi aprobată solicitarea adresată RMGC de a fi de acord cu desecretizarea licențelor de exploatare a proiectului Roșia Montană.

„Guvernul este dispus să desecretizeze, ține de Compania Roșia Montană Gold Corporation. (…) Contractul în integralitatea lui prevede contractul de asociere ca și licența de exploatare. Licența de exploatare este parte integrantă a contractului. Atât timp cât există voința părților exprimată în cazul acestui contract se poate desecretiza și licența de exploatare. Nu este nevoie să ajungem neapărat la modificarea legislației”, a afirmat Plumb.

Ea a reiterat faptul că USL a solicitat desecretizarea contractului înainte de a ajunge la guvernare.

„E momentul să discutăm despre comportamentul neconstituțional al președintelui suspendat, Traian Băsescu, care s-a transformat într-un agent de marketing în susținerea controversatului proiect Roșia Montană. (…) USL încă de când era în opoziție a susținut ferm desecretizarea in integrum a acestui contract, în afară de contractul de asociere, acest contract prevede și o licență de exploatare”, a susținut ministrul Mediului.

Plumb a precizat că desecretizarea licențelor a fost solicitată de societatea civilă și ONG-urile de mediu din România și din străinătate.

„Când vorbim de proiectul Roșia Montană, vorbim de un proiect de interes național, românii au dreptul să aibă acces total la informațiile în ceea ce privește acest proiect”, a declarat ministrul, care a precizat că a avut o întâlnire cu organizațiile neguvernamentale în ultima perioadă.

Plumb a fost întrebată dacă a discutat și cu reprezentanții RMGC despre solicitarea Guvernului de desecretizare, ministrul precizând că până în prezent nu a avut niciun fel de discuții.

„Nu am avut încă o discuție, am solicitat public acest lucru. (…) Așteptăm comunicarea din partea RMGC după ședința de Guvern când vom anunța oficial că solicităm acest lucru, de a fi desecretizată licența de exploatare”, a mai precizat Rovana Plumb.

Ministrul Mediului a explicat că în studiul de impact asupra mediului al RMGC este declarată suma de 127 de milioane de dolari, care reprezintă un deviz estimativ al lucrărilor de ecologizare. În plus, Plumb a susținut că Guvernul PDL nu a reglementat însă normele de calcul, conform legislaței europene, în ceea ce privește garanțiile de mediu. „Din acest motiv, devizul estimativ, respectiv acea sumă de 17 de milioane de dolari, nu poate fi analizată într-un mod transparent și corect de către actualul Guvern”, a susținut Plumb.

Roșia Montană Gold Corporation precizează, referindu-se la intenția premierului Victor Ponta de a cere desecretizarea contractului pentru Roșia Montană, că documentul de asociere cu statul român e public, dar contractul de licență e clasificat, fiind necesară schimbarea legii pentru desecretizare.

„Compania Roșia Montană Gold Corporation respectă toate prevederile legale în vigoare. Contractul de asociere dintre statul român prin Minvest Deva și Gabriel Resources, compania listată la Bursa din Toronto, precum și actualizările acestuia, sunt documente publice, disponibile atât la Registrul Comerțului, cât și pe site-ul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, putând fi găsite la adresa http://www.minind.ro (Domenii/ Sectoare-Resurse minerale-Contracte-RMGC). În ceea ce privește contractul de licență, acesta reprezintă informație clasificată, conform legii. Dacă statul român modifică legea și permite desecretizarea licențelor miniere, noi vom respecta legea, ca și până acum”, precizează RMGC într-o declarație remisă MEDIAFAX.

Premierul Victor Ponta a anunțat că cere desecretizarea contractului de la Roșia Montană și că va solicita direct companiei investitoare să accepte acest demers, spunând că nu ar fi nimic de ascuns dacă acel contract ajută România și i s-a făcut lobby „de la cel mai înalt nivel”.

„Așa cum am promis, vreau desecretizarea contractului de la Roșia Montană. Știu că se vor supăra mulți, știu că voi stârni din nou mușuroiul de interese. Sunt curios ce vor mai inventa pentru a crea o nouă diversiune. Am constatat că foarte mulți sunt total dezinteresați să discutăm despre acest contract”, a spus Ponta într-o postare pe Facebook.

El precizează că solicitarea de desecretizare a contractului va fi transmisă după ce va discuta cu miniștrii implicați.

„După o discuție cu miniștrii, voi cere direct companiei respective să accepte desecretizarea. Dacă acel contract ajută atât de tare România, n-ar avea nimic de ascuns, nu? Doar i s-a făcut lobby de la cel mai înalt nivel…”, afirmă șeful Guvernului.

În luna mai, premierul a declarat că decizia care va fi luată de Guvern în proiectul Roșia Montană presupune îndeplinirea în prealabil a trei condiții, respectiv existența unor garanții privind protecția mediului, realizarea unei renegocieri privind participația statului român și decuplarea totală a proiectului de lobby-ul și interesul politic.

El a adăugat că nu poate indica la acest moment dacă cele trei condiții vor fi îndeplinite înainte de alegeri, după alegeri „sau poate niciodată”.

Tot atunci, Ponta l-a acuzat pe președintele Traian Băsescu de faptul că, deși ocupă prima poziție a țării, face lobby în favoarea unei companii private în proiectul Roșia Montană și a arătat că un proiect de asemenea anvergură nu trebuie realizat prin lobby politic.

Ulterior, într-un interviu acordat Bloomberg în 8 iunie, premierul Ponta a declarat că Guvernul vrea să amâne până după alegerile parlamentare deciziile privind gazele de șist și proiectul Roșia Montană.

La Roșia Montană, județul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deține 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participație de 19,31% în RMGC.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă regulile ITP. Vehiculele trebuie inspectate în fiecare an
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Directorul general al Telegram, arestat în Franța